2015 - 2016 CUHK I·CARE Community Research Scheme - Result of “Homeless and Mental Health Research Team”

Team members:

Wong Yuen Cheuk M.B. Ch.B. / 5
Wong Kwan M.B. Ch.B. / 5
Cheng Tsz Ching Phoebe Master of Nursing Science / 1
Chan Yee Ting Geography and Resource Management / graduate
Chung Pui Wun Public Health / graduate
Kwan Ching Leung Nursing / 3
Wong Hiu Tan Journalism and Communication / 4
Lee Yu Shun Social Work/ 4


(The students were awarded 2016-2017 CUHK Golden Jubilee Ms. Manda Young Scholarship)

Supervisors:

Prof. Wong Hung
Department of Social Work, CUHK and I·CARE Community Research Scheme, CUHK

Dr Yim Chi-lap, Larina
Psychiatrist, Department of Psychiatry, Shatin Hospital

(The following content are available in Chinese only)

研究摘要

i. 研究簡介

這研究由香港中文大學博群社區研究計劃下的「香港無家者精神健康研究小組」進行,旨在了解無家者的需要,比較現時的精神治療制度,以及他們融入社會的狀況,檢視社會現有的服務斷層(service gap)。此研究集中探討香港有精神病患的無家者在求醫時的障礙,以及社會能否為他們提供適時的醫療服務。我們期望透過跨專業的合作,探討發展新的醫療服務模式的可能性。

ii. 研究設計

本研究屬質性研究。研究員進行了半結構式訪問,訪問一般無家者、患有精神病的無家者、醫生、社工、社福機構等不同持分者,以多角度整合香港無家者所面對的醫療問題,並藉比較無家者、有精神病患的無家者及精神病患者接受的服務,以探討現時醫療制度及社會支援的不足之處。本研究小組亦曾去信不同醫院管理局醫院聯網的精神科,查詢他們平日提供的服務會否覆蓋有精神病患的無家者。 本社區研究於2016年2月至2017年12月進行,共訪問了8名懷疑有精神病無家者,12名非精神病無家者。同期研究小組亦有探訪超過80名非精神病無家者,以對無家者的基本狀況有深入的了解。

以上「無家者精神健康研究小組」研究成果全文請見:

香港無家者的精神健康服務研究報告

 

香港中文大學新聞稿

返回